Vitamíny...které podpoří Váš zrak?

Víte, že  existuje několik vitamínů a živin, které jsou pro zdravé oči důležité?

  1. Vitamin A: Tento vitamín je klíčový pro zdravou rohovku, která je zodpovědná za ostrost vidění. Zdroje vitaminu A zahrnují mrkev, sladké brambory, špenát, brokolici, dýni a játra.

  2. Vitamin C: Tento vitamín pomáhá udržovat zdravé oční cévy a může snižovat riziko vzniku zeleného zákalu. Zdroje vitaminu C zahrnují citrusové plody, kiwi, papriky, jahody a broskve.

  3. Vitamin E: Tento vitamín pomáhá chránit oči před volnými radikály a snižuje riziko vzniku zeleného zákalu. Zdroje vitaminu E zahrnují ořechy, semena, listovou zeleninu a celozrnné výrobky.

  4. Lutein a zeaxantin: Tyto živiny jsou karotenoidy, které pomáhají chránit oči před poškozením způsobeným slunečním zářením a modrou světelnou energií. Zdroje luteinu a zeaxantinu zahrnují špenát, brokolici, zelí a žloutek vajec.

  5. Omega-3 mastné kyseliny: Tyto kyseliny pomáhají udržovat zdravé oční cévy a snižují riziko vzniku zeleného zákalu. Zdroje omega-3 mastných kyselin zahrnují losos, tuňáka, lněné semínko a řepkový olej.

balanced-nutrition-concept-clean-eating-flexitarian-mediterranean-diet-top-view-flat-nutrition-clean-eating-food-concept-diet-plan-with-vitamins-minerals-salmon-shrimp-mix-vegetables fresh-vegetables-with-mixed-nuts-flat-lay-healthy-diet lunch-table-with-healthy-organic-food-top-view 

Nikdy nezapomínejte na vyváženou stravu. Pomůckou Vám může být naše pyramida. 

pyramidajidla022